Recettes d’onguent [2e décennie XVIIe s.]

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TRANSCRIPTION

 

«Pour fere onguen de Petrus aultrement de negosiant 

Fault prandre ung carteront de tourmentyne de Venise,
un carteron de buere fraictz,
un carteront de moille de beufz,
demy cart cire vierge,
demy cart huille d’olifz,
demy chopyne et justz de necessiant,
demy peugnieree de la feulhe de lad. herbe,
demy cart oinct de pourseau vieux,


ce
ce qu’il falut fere le tout boullyr dans ung pallon ou petit chauderont a petit feu, le remuant souvant avec une espatulle tant q[ue] le just present consomné puisse passer p[ar] ung linge fort fin, et appres le laisser refroydir pour ung temptz ; po[ur] en uzer quand ont vauldra, anlevuer y mectent ung peu de seel qui n’y est pas [ ?]


Aultre recepte po[ur] la fievre

Fault prandre ung sol saffrain,
cinq grains de seel,
trois dousses d’aux
le tout fere boullyr avec ung verre de vin blanc [et] le pauser a la main gaulche au doibt apres le petit »

 

 

Pour en savoir plus


 

 

 

Recettes d’onguent [2e décennie XVIIe s.] consignées dans le registre paroissial de Saint-Sylvestre-Pragoulin [1633-1665]. 

Arch. dép. Puy-de-Dôme, E-dépôt 420 GG 1




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